Aktuális ajánlatunk

        Balatonring 2010 Talmácsival

Aktuell Unterkunft Angebot am Balaton


    Skype Kontakt Kostenlos!! mit "stefanbors" vissza


Külföldi utak
Horgászörömök a Balatonon
Horgászörömök a Balatonon
 

2010. szeptember 19.: Moto GP Sávolyon

index.hu

2009. július 28., kedd

A tizennyolc futamos motoros világbajnokság tizennegyedik futama lesz 2010-ben a Magyar Nagydíj. Három magyart is láthatnak, köztük az egyre gyorsabb Talmácsi Gábort.

A gyorsasági motoros világbajnokságot szervező Dorna hivatalos hírlevelet adott ki a jövő évi versenynaptárról.

A magyar futam szeptember tizenkilencedikén lesz a sávolyi Balatonringen. Az idei naptárban is szeptemberi időpont szerepelt, de ezt törölni kellett, mert a pályát csak a múlt héten kezdték el építeni.

A beruházás 90 millió euróba kerül, negyven munkagép már megkezdte a durva tereprendezést az 580 lakosú település határában. Szeptember elsejéig kell aláírni a hivatalos szerződéseket.

A szezon idén is esti futammal, április elsején kezdődik Katarban, november hetedikén fejeződik be Valenciában. A Magyar Nagydíj a tizennyolc futamos sorozat tizennegyedik állomása.

A magyar pályán remélhetőleg 2013-ig lehet látni a legjobbakat.

A vb-nek jelenleg három magyar szereplője van, a MotoGP-ben Talmácsi Gábor, a 250-eseknél Tóth Imre és Németh Balázs versenyez. Jövőre ez a géposztály átalakul.

A versenynaptár:

Április 11: Katar, Losail
Április 25: Japán, Motegi
Május 2: Spanyolország, Jerez
Május 16: Franciaország, Le Mans
Május 30: Olaszország, Mugello
Június 6: Nagy-Britannia, Silverstone
Június 26: Hollandia, Assen
Július 4: Katalán Nagydíj, Barcelona
Július 18: Németország, Sachsenring
Július 25: Egyesült Államok, Laguna Seca
Augusztus 15: Csehország, Brno
Augusztus 29: Indianapolis, Indianapolis
Szeptember 12: San Marino, Misano
Szeptember 19: Magyarország, Balatonring
Október 10: Malajzia, Sepang
Október 17: Ausztrália, Phillip Island
Október 31: Portugália, Estoril
November 7: Valencia, Valencia
-------------------------------------------------------------------------------------
Korábbi cikk:

2010 őszén lesz Moto GP-futam Sávolyon?
* MTI/Index
2009. július 7., kedd 12:05

balatonring_2009-motogp_talmacsi

A 90 milliós, kétszer halasztott beruházás csaknem felét, 40 millió eurót a Magyar Fejlesztési Bank fedezi, a szerződést szeptember 1-jéig kell aláírni.

Vicente Cotino Escriva, a Sávoly mellé tervezett Balatonringet kivitelező spanyol Sedesa csoport elnöke szerint várhatóan 2010 szeptemberének utolsó előtti vasárnapján lesz az első gyorsaságimotoros-világbajnoki futam a pályán.

A beruházás teljes költsége megközelítőleg kilencvenmillió euró lesz, ebből negyvenmilliót a Magyar Fejlesztési Bank fedez. A hitelfelvétel tárgyalási folyamata jelenleg is zajlik, szeptember 1-jére kell aláírni a szerződést.

"Eddig mintegy hatmilliárd forintot költöttünk, az első fázison vagyunk túl, a munkálatok mintegy a tíz százalékát végeztük el." A 2007-es világbajnokság utolsó versenyén, a valenciai vb-futamon körvonalazódott a Balatonring megépítésének terve. Eredetileg úgy volt, 2009 szeptemberében már megrendezhetik a Magyar Nagydíjat.

"A körülmények, a területvásárlás, a különböző engedélyek nem tették lehetővé, hogy már az idén futam legyen a Balatonringen. Ezért fel kellett függesztenünk az építkezést, így csak egy évvel később lesz az első vb-futam a Balatonringen."

A SEDESA elnöke elmondta, a világbajnokság jogtulajdonosa, a Dorna július végén teszi közzé a 2010-es vb menetrendjét, ebben már pontos dátummal szerepel majd a jövő évi Magyar Nagydíj. Szeptember utolsó előtti vasárnapja 19-ére esik.

"Lehetőségként 2010 május is felmerült. A Dorna előjegyzésében azonban első futamként mindig is a szeptemberi dátum szerepelt. A projekt megvalósításához legalább tíz-tizenegy hónapra van szükségünk, ezért jövőre csak szeptemberben lehet verseny a Balatonringen. A későbbiekben természetesen majd más időpont is szóba kerülhet."

A szervezők szerint a magyarországi viadalra 110-140 ezer néző is jöhet, a tv-közvetítések miatt közel kétszáz ország több mint 300 millió háztartásában nézhetik a sávolyi futamot. A résztvevők, a csapattagok és a szurkolók helyszínenként közel 80 millió eurót költenek el, ezért - megfelelő szervezés esetén - az idegenforgalmi bevételek is jelentősen növekedhetnek.

A gyorsaságimotoros-világbajnokságnak 2010-től otthont adó sávolyi pálya kiszolgáló létesítményeivel együtt a közelmúltban kapta meg az építési engedélyt [1]. Az építkezés megkezdéséhez már csak a Magyar Fejlesztési Bankkal kell megállapodni. Információink szerint ha az MFB a hitelígérvényt kiadja, a spanyol beruházó a végleges hitelszerződés megkötése előtt, a rendelkezésére álló önerő felhasználásával azonnal megkezdi az építkezést.

A Balatonringen eredetileg 2009. szeptember 20-án rendezték volna [2] az első Magyar Nagydíjat, de a gazdasági válság és a finanszírozás szervezésének lassúsága miatt először 2010 tavaszára, majd most a jövő év őszére halasztották.

-------------------------------------------------------------------------------------

Korábbi cikk:

Talmácsi és Rossi a Balaton mellett
Idén kezdik építeni, jövőre már versenyeznek a Balatonringen
2008.07.24 (forrás: origo.hu)
Idén a Balaton partján köröznek a forma1-es kocsik, jövőre Sávolyon versenyez Talmácsi és Rossi. Több mint negyvenmilliárd forintból épül fel a magyar versenypálya, jövőre már világbajnoki futamokat rendeznek a Balatonringen.
Miután a napokban bejelentették, hogy a Forma1 show a Balatonra költözik, újabb gyorshír" érkezett. A tervek szerint már idén megkezdik a Balatonringre keresztelt versenypálya építését, ami legalább öt évig ad majd otthont Moto GP futamoknak. A Sávoly közelében épülő pályára az előzetes számítások szerint évente 110-140 ezer néző fog kilátogatni. A gyorsasági motoros versenyek hazánkba csábításáról már tavaly nyáron megkezdték a tárgyalásokat, melyek eredménye mostanra érett be.

balatonring_terkep_2009-motogp_talmacsi

"A sport, a foglalkoztatottság, valamint a gazdaság szempontjából is jelentős állomáshoz érkeztünk. A befektetés mértékéből látszik, hogy partnereinknek van bizalma Magyarország iránt, s ezzel élni kell" - mondta el Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter rendkívüli sajtótájékoztatóján. A Balatonring építése idén ősszel elkezdődhet, s a beruházás első lépcsője több mint 40 milliárd forintba kerül. Ennek jelentős hányadát a kivitelező spanyol Sedesa cég fogja állni, a fennmaradó összeggel és tárgyi eszközökkel a magyar államnak kell majd beszállnia az építésbe.

Az előzetes becslések szerint azonban többszörösen megtérül majd a hatalmas befektetés. A beruházás első szakaszában mintegy 800 új munkahelyet teremt aga az építkezés, ráadásul a gyorsasági motoros világbajnokság futamai a Balaton környékének turisztikai forgalmára is hatással lesznek. A magyarországi MotoGP futamokat ősszel illetve tavasszal rendezik meg, hogy ezzel is meghosszabbítsák a balatoni főszezont.

A futamokat az 50 legnagyobb televíziós csatorna 187 országban élőben fogja közvetíteni, így az országimidzsnek is jót tesz a verseny. Az első Moto GP versenyre jövő szeptemberben kerülhet sor, a beruházást a hírek szerint wellness és golfközpont követi majd. Egy motoros iskolát is terveznek a közelben, ahol a jövő reménységeit szeretnék oktatni.

balatonring_terkep_2009-motogp_talmacsi

A szakemberek szerint a valenciai pályához hasonlít leginkább

A Balatonring paraméterei:
A pálya befogadóképessége 100 000 néző
Ülőhelyek száma 30 - 50 ezer
A pálya teljes hossza 4 ezer 650 méter
A pálya szélessége 14 - 15 méter
Becsült elérhető maximális sebesség 315 km/h
Becsült minimális sebesség 96 km/h
Becsült átlagsebesség 166 km/h
Parkolóhelyek száma 32 ezer
Zöld terület 700 ezer m2